Timár Község Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye nyugati részén, a Tisza-Bodrog találkozásától mintegy 5 km-re északra, a Tisza bal partján fekszik. Nyíregyháza a megyeszékhely 35 km-re van. A település a 38-as számú főközlekedési úttól Rakamaznál leágazó 3821-es úton érhető el. Legközelebbi vasútállomás 4 km-re Rakamazon található. A községet rendszeres buszjárat köti össze a környékbeli településekkel, így Tokajjal is. Timár, és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zalkod község között kompátkelőhely üzemel.

A település nevét már 1067-ben említik az oklevelek, mint a szabolcsi várhoz tartozó birtokot, és a várat kiszolgáló tímárok lakhelyét. nevét ekkor még Vense ként írták. Későbbi neve is bizonyára egykori lakóinak tímár foglalkozásából ered.

A falu a tatárjárás alatt valószínűleg elpusztult, mert 1245-ben már csak pusztának nevezik. IV. Béla király a tatárjárás után a Gutkeled nemzetség-ből származó István comes-nak adta.

1347-ben földesurai a Báthoriak voltak, majd Bethlen István, később a Rákócziak, II. Rákóczi György, és II. Rákóczi Ferenc birtoka lett, egészen a Szatmári békéig, és az Ecsedi uradalom része volt.

A Szatmári béke után a kincstáré lett, mely az 1700-as évek vége felé római katolikus, és görög katolikus ruszin telepesekkel népesítette be az akkorra már lényegében újra elpusztult falut.

1800-ban egy nagy tűzvészben a falu majdnem teljesen leégett, de hamarosan újraépült.

A település kincstár tulajdonában maradt egészen 1848-ig, a jobbágyfelszabadítás-ig.

Régi helynevei közül a XX. század elején jegyezték fel: Luka-hát, Péterke-oldal, Godolya, Aranyos, Sváb-út, Csorka, Megyesi-dűlő,Dányi dülő, Bika rét, Butyka part,Miadon part, Mogyorós, Nagy tó, Kistisza, Bagoly-szeg és Vaskapu homok nevét.

Tímár határába olvadt, mára már eltünt település volt: Erkete (Erekcse), melyet egy XV. századi oklevél említ, mint Tímárral szomszédos települést, de a Dl. 1367. évi oklevele Vécse nevű települést is említ Tímár szomszédjaként.

Statisztikai adatok:

belterület : 127 ha.
külterület: 2182 ha.
lakosság száma 2009. december 31.-én: 1437 fő

A villany, vezetékes ivóvíz, vezetékes gáz-, szennyvíz-, telefon-, kábeltelevízió hálózat kiépítettsége 100%-os. A falu teljes közigazgatási területén a 3821-es főút mellett kiépített kerékpárút van.