FÖLDRAJZI FEKVÉSE

A község a Nyírség peremén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyezkedik el a Tisza-folyó mellett, közel Rakamaz városhoz. A község területe 2 309 hektár, amelyből belterület 127 hektár. Tengerszint feletti magassága az ártéri síkságon 95,9-97,2 méter, az ármentes felszínen 99,8-120 méter között változik. Lakossága a 2009. december 31-én 1.437 fő.

ÉGHAJLATA

Timár és környéke – a Péczely-féle klímakörzet-beosztás szerint – mérsékelten meleg, száraz. A globális sugárzás, vagyis a felszín egy négyzetméterére jutó évi sugárzó energia 4400 megajoule. A besugárzás évi összege csak hét-nyolc százalékkal kevesebb, mint a Duna–Tisza köze középső és déli részén, az úgynevezett napfényövezetben.

A napsütéses órák száma évi átlagban 1950 (a nyári hónapokban 760-800, télen 170-180 óra), s ez a csillagászatilag lehetséges napfénytartam ötven százaléka alatt marad. A besugárzást és a napfénytartamot a legerősebben a felhőzet befolyásolja (évi átlagban a borultság 58-60 százalékos). Területünk évi középhőmérséklete 9,6-9,8 Celsius-fok, a vegetációs időszaké 16-17 Celsius-fok.

A tél meglehetősen hosszú és hideg (a januári középhőmérséklet -2,5 Celsius-fok). A tavaszodás későn indul meg, a tavaszi fagyok április közepéig gyakorta ismétlődnek, és olykor komoly károkat okoznak a környék almaültetvényeiben és a házikertek szőlő- és gyümölcsfaállományában.

A nyár enyhébb, mint az Alföld középső és déli területein (a július havi középhőmérséklet 21 Celsius-fok). Az évi közepes hőmérséklet-ingadozás 23,5 Celsius-fok.

Az éghajlati elemek közül a mezőgazdálkodás szempontjából a csapadék mennyisége és időbeli megoszlása a legfontosabb. Timár és környéke évi hatszáz milliméter csapadékban részesül. A tenyészidőszakban átlagosan 370–380 milliméter eső várható. Az évi vízhiány Timár térségében 75 milliméter, amit öntözéssel lehet pótolni.

A nyári és kora őszi hónapok csapadékszegénysége okozza a Timár környékén is előforduló aszályokat. A havas napok száma 25-30, 15–16 centiméteres maximális hóvastagsággal. Timáron és a Nyírség túlnyomó részén északkeleti és a délnyugati szél a leggyakoribb.

Timár vízrajzi szempontból is két részre tagolódik: a tiszai ártér felszíni és felszín alatti vizekben gazdag és az ármentes hordalékkúp vízhiányos területére.

MEGKÖZELÍTÉSE

Vasúton a (Budapest) – Miskolc – Nyíregyháza 80-as számú vasútvonalon a IC- és gyorsvonatokkal a tokaji-, személyvonattal a rakamazi vasútállomástól érkezhetünk a 4,2 illetve 3,6 kilométerre levő községközpontba.
Autóval Nyíregyháza vagy Tokaj irányából, a 38-as műúton Rakamaz végéből Nagyhalász felé letérve a 3821-es főúton, 2 km után érkezünk a községbe.